Nowy zakład POLMLEK w Lidzbarku Warmińskim

24 maja 2017

3 miliony litrów serwatki na dobę, innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. W Polsce, a dokładnie w Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Inwestorem jest Grupa Polmlek, która stała się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy.

Nowa inwestycja Grupy Polmlek to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi odżywki dla osób aktywnych fizycznie.

Po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy. Na każdym etapie projektowania uczestniczyli pracownicy Grupy Polmlek, dzięki czemu wszystkie rozwiązania zostały dostosowane do potrzeb i specyfiki firmy. Nowoczesny zakład wyróżnia fakt, że cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Wszystkie instalacje budynku są sterowane przez kilka komputerów i czterech operatorów ulokowanych w jednym miejscu. Pozwala to na zoptymalizowane zarządzanie produkcją oraz energią, klimatyzacją czy wentylacją. Kompleks zbudowany jest w całości z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty wytwarzane spełniają najwyższe normy sanitarne – standardy farmaceutyczne. Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe, które wyposażone są w najbardziej zaawansowaną technologię zabezpieczania, mycia, płukania, a także dezynfekcji samego zaworu. Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca.

Firma Schwarte-Milfor Sp. z o.o. na potrzeby nowej inwestycji Polmleku dostarczyła największe w Europie silosy o pojemności 500 tysięcy litrów każdy. Zostały one wyprodukowane w Olsztynie. Co istotne, zakład w 95% wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.

 

Treść znajduje się w archiwum

Możesz ją przeczytać kupując dostęp do naszego archiwum STANDARD.