Polskie Perły Architektury. Edge House

20 grudnia 2018

W kolejnej odsłonie naszego cyklu prezentujemy jeden z najciekawszych polskich oraz europejskich domów jednorodzinnych w stylu willowym. Edge House to dzieło pracowni Mobius Architekci, którzy zaprojektowali budynek na krawędzi skalnego urwiska. Wapienna ściana dzieli działkę na dwie części – górną i dolną. Zobaczcie, jak udało się to połączyć, przy okazji spełniając restrykcyjne wymogi miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego tej części Krakowa.

8-metrowa, wapienna skała, będąca pozostałością po kamieniołomie, stała się punktem wyjścia dla zrealizowanego w 2013 roku projektu pracowni Mobius Architekci (budowa trwała 2 lata). Budynek na urwisku oznacza kapitalne widoki oraz skaliste otoczenie, dlatego też Edge House zaprojektowany jest w taki sposób, aby wykorzystać w pełni wspomniane atuty.

Efekt przewróconego pudełka – tak architekci określili koncepcję powstawania modelu Edge House. Prostopadłościenną bryłę o modernistycznej formie osadzili nad brzegiem urwiska, po czym wysunęli ją na tyle, aby siłą grawitacji osunęła się w dół.

Istotnym elementem całej układanki był dach, który według obowiązującego prawa w tej części Krakowa musiał być dwuspadowy, z okapami i nachyleniem połaci minimum 37 stopni. Stąd nietypowy układ domu-przewróconego pudełka wspartego u podnóża urwiska, z pomostem pomiędzy rozdzielonymi dotąd częściami działki. Dzięki temu boczne ściany utworzyły wymaganą zapisami prawa krzywiznę dachu.

 

Treść znajduje się w archiwum

Możesz ją przeczytać kupując dostęp do naszego archiwum.