Drożdżownia Henryków zamieni się w Aroma Park

14 grudnia 2016

Historyczna zabudowa drożdżowni Henryka Bienenthala z lat 1902-1904 zlokalizowana na warszawskiej Białołęce zostanie przywrócona do świetności przez firmę YIT z Finlandii, w ramach projektu mieszkaniowego Aroma Park.

Nowy projekt YIT będzie realizowany na działce o powierzchni blisko 3 ha, położonej przy ulicy Klasyków 10. Działka graniczy z odnowionym Parkiem Henrykowskim, który od kilku lat stanowi centrum życia kulturalnego i społecznego dzielnicy Białołęka. Fińska firma zapowiada, że stworzy w tym miejscu najbardziej spektakularną w całej Warszawie przestrzeń do życia i odpoczynku.

– Tak obszerny i zadrzewiony teren pozwala na pełne zachowanie historycznego układu przestrzennego, rewitalizację zabytków oraz wybudowanie kameralnych, trzypiętrowych budynków mieszkalnych, wpisujących się w bezpośrednie otoczenie parku – mówi Tomasz Konarski, prezes zarządu YIT w Polsce. Inwestycja pod nazwą Aroma Park będzie realizowana w kilku etapach. Po wakacjach planujemy rozpocząć budowę około 70 mieszkań. Przedsprzedaż rozpoczniemy wiosną 2017 roku dodaje.

Zachowana zabudowa stanowi przykład harmonijnie zaprojektowanego zespołu urbanistycznego. Układ przestrzenny działki i cztery zabytkowe budynki mają niezwykłą wartość historyczną. W skład zespołu wchodzi między innymi willa fabrykancka, unikatowy w skali stolicy obiekt, który przetrwał prawie nienaruszony przez blisko 115 lat, oraz budynek główny drożdżowni. Ten ostatni, ze względu na swoją monumentalną skalę, stanowi dominantę nie tylko byłej fabryki, ale także całego obszaru Henrykowa.

 

Treść znajduje się w archiwum

Możesz ją przeczytać kupując dostęp do naszego archiwum STANDARD.