[Lublin] Fabryka cukierków „Pszczółka” produkuje czekoladki w nowym zakładzie

14 września 2017

O wyroby czekoladowe poszerzyła swój asortyment Fabryka Cukierków „Pszczółka” w Lublinie, spółka zależna Krajowej Spółki Cukrowej. Produkcja ruszyła w nowym zakładzie; inwestycja kosztowała 153 mln zł. Od 2014 r. firma zwiększyła zatrudnienie o 70 proc.

Obecnie „Pszczółka” jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków. Nowa inwestycja pozwoliła na poszerzenie asortymentu firmy o wyroby czekoladowe, m.in. praliny, kule czekoladowe, czekoladki nadziewane, a także galaretki. Niektóre cukierki zostały wzbogacone w wapń i magnez lub witaminy.

Nowe produkty „Pszczółki” to efekt zmian na rynku słodyczy, rosnącego rynku wyrobów czekoladowych. Dyrektor handlowy „Pszczółki” Paweł Filip podkreślił, że w krajach Europy zachodniej spożycie wyrobów czekoladowych jest dużo większe niż karmelków. „Rynek wyrobów czekoladowych rośnie od 3 do 5 procent rocznie, a spożycie produktów czekoladowych na zachodzie Europy jest wciąż dużo, dużo wyższe niż u nas” – powiedział.

 

Treść znajduje się w archiwum

Możesz ją przeczytać kupując dostęp do naszego archiwum STANDARD.