Inwestycja Banku Żywności jest już na ukończeniu. Projekt przygotowywany jest w miejscowości Wadąg. W budynku działać mają m.in.: chłodnia, mroźnia i rampa umożliwiającą sprawny załadunek i rozładunek.
Obiekt będzie miał około 1,2 tys. mkw. i rozwiązania z zakresu energooszczędności. Do dyspozycji obsługującego go personelu będzie np. instalacja fotowoltaiczna, pompy ciepła, magazyn energii oraz systemy zarządzania i sterowania.
Reklama
Inwestycja będzie w przyszłości jeszcze udoskonalana m.in. poprzez przestawienie floty pojazdów na elektryczną oraz wyposażenie magazynu w trzy bramy wjazdowo-załadunkowe, umożliwiające obsługę kilku pojazdów jednocześnie.
Hala na terenie województwa warmińsko-mazurskiego zastąpi dotychczasowe pomieszczenia Banku Żywności funkcjonujące w stolicy regionu przy ulicy Gietkowskiej. Finansowe wsparcie realizacji projektu zapewnił Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Kompleks w Wadągu ma być w stanie dystrybuować rocznie pięć tysięcy ton żywności.